Fångad av trädens kraft

with Inga kommentarer

Han har spelat orch i ”Sagan om ringen”-filmerna och arbetat som bartender och murare, men det är först som arborist (trädexpert) Alias Harnett hittat rätt. Sedan sex år är han Lundabo, genom kärleken, och den 26 april fyller han 30 år.

Just nu är det bara träd som gäller för Alias Harnett. Det är nästan så Tove blir lite avundsjuk på dessa skogens pelare. Hon får trösta sig med att det ändå var hon som fick Alias att överge storstäderna Leeds och Wellington för att börja ett nytt liv i lilla Lund.

Alias Harnett berättar med drömmande blick om sin tidiga uppväxt på Nya Zeeland. Han växte upp i ett litet hus med utsikt över havet och en stor backe ner till det brusande vattnet.
Pappan är nyzeeländare, mamman engelska. När föräldrarna skildes flyttade familjen till mammans barndomsstad Leeds.

– Det var jättetråkigt. Jag hatade det och var nog en liten djävelunge, säger Alias Harnett.

Men det blev bättre. Tonårstiden innebar roliga fester, och kontakten med morföräldrarna fördjupades: han och lillebrodern åt hos dem två dagar i veckan.

– Vi hade en tät familjekänsla.

Alias Harnetts svenska flyter riktigt bra och han berättar ledigt om sitt liv, ofta med ett leende på läpparna.

Som 20-åring gjorde han allvar av sin längtan att återvända till Nya Zeeland och bosatte sig i ett kollektiv i Wellington.

In flyttade snart Tove, något Alias Harnett höll på att sätta stopp för eftersom han tyckte att lägenheten var för liten för fler hyresgäster.

– Men så hörde jag att det rörde sig om två svenskor: ”Herregud, varför sa ni inte det? Go on”, skrattar han.

Tove och han blev goda vänner och kom efter ett tag fram till att de nog var mer än så. Tillsammans reste de runt i Australien och Sydamerika, något av en prövotid för förhållandet.

– Det funkade väldigt bra och jag kände att jag verkligen ville satsa på vår relation.
Tove hade lägenhet i Lund och var halvvägs in i en pol mag-utbildning så det blev naturligt att Alias fick flytta, inte honom emot.

– Det kändes spännande att få upptäcka ett annat europeiskt land.

Sverige visade upp sin vackraste sida när han anlände i augusti 2002 och Lund kändes mysigt och charmigt.

– Sverige var så rent, med gott om plats och fin natur. Det är sådant jag fortfarande uppskattar.

Toves familj har betytt mycket för hans anpassning.

– Jag känner stor empati för människor som kommer hit utan en stödfamilj. När man inte kan uttrycka sig tappar man mycket av sin personlighet.

Alias Harnetts nyfikenhet och rastlöshet har lett till många olika jobb, bland annat personlig tränare, kreditkortsförsäljare, murare och bartender.

Bartenderjobbet var på Nya Zeeland och gav många nya bekanta. Inspelningarna av ”Sagan om ringen”-filmerna pågick för fullt och en kväll fick han spela biljard med skådespelaren Elijah Wood. En annan kväll erbjöd några filmarbetare honom ett statistjobb.

Under tre magiska månskensnätter fick Alias Harnett, iklädd ruggig orchmask och utrustad med jätteyxa, strida i ett uppbyggt Gondor.

– Det var häftigt! Genom mina kontakter fick jag en särskilt fin orchkostym och fick stå i de främre leden med de allra bästa orcherna, säger Alias Harnett mycket roat.

Fortsättningen på filmäventyret tar han med någorlunda jämnmod.

– Det är förstås tråkigt att jag senare hamnade någonstans på producentens golv, säger han och visar med fingrarna en klippande sax och en svepande rörelse neråt.

– Jag väntar fortfarande på inbjudan till Hollywood.

Till dess är det fascinationen för träd som blir hans försörjning. Han är mycket glad över den tvååriga utbildning som Toves mamma tipsade honom om.

– Jag älskar att vara uppe bland träden och det är coolt att lära sig vad träd betyder för stadsmiljön, jordklotet och atmosfären.

Vad krävs för att bli en bra arborist?
– Uthållighet, styrka och kunskap om trädens anatomi. Men man måste också vara en problemlösare.

– Och kanske lite galen, säger Alias Harnett och skrattar.

Sydsvenskan 24 april 2008 av Amanda Pietersen