Våren är här på allvar

with Inga kommentarer

Mitt under sportlovet borde det vara vinter men i stället är det vår. Snödroppar och krokusar blommar, fåglarna sjunger och i Malmös parker beskärs det träd längs motionsslingorna.

MALMÖ. Det är löparskor, inte skidor som gäller nu.

Högt uppe under bokarnas kala kronor svingar sig Alias Harnett med en såg i högsta beredskap. Han är en av två blivande arborister, det vill säga trädexperter, som håller på att såga ner döda grenar längs Pildammsparkens motionsspår.

– För att inte grenarna ska hamna i huvudet på motionärerna, förklarar kollegan och kompisen Eric Dahlbeck, som står kvar nere på marken.

Alias Harnett har kommit halvvägs, men ska klättra nästan hela vägen upp i toppen på den tjugofem meter höga boken.

– Visst kan det vara farligt, men vi har fått lära oss att klättra, berättar Eric Dahlbeck, som liksom sin yrkesbroder från Nya Zeeland går på Naturbruksgymnasiet Hvilan där de under två år utbildas till arborister.

Just nu är de praktikanter och har fått i uppdrag av Malmö kommun att beskära träden i Pildammsparken.

– Jag har alltid varit intresserad av naturen. Fast det var min svärmor som hittade den här utbildningen till mig, säger Alias Harnett med ett stort leende och berättar att kärleken lockade honom till Sverige och att han är förlovad med sin flickvän i Lund.

Eric Dahlbeck kommer från en liten bondgård på Gotland där träden inte växer sig så höga som i Malmö.

– Nä, där står de mer och hukar sig, skojar han och konstaterar att det verkar finnas ganska gott om jobb som arborist.

– Fast jag planerar ändå att utbilda mig vidare, eventuellt till läkare, berättar han.

Men än så länge är Eric Dahlbeck nöjd med att vara trädens kirurg som kan det mesta om olika trädsjukdomar och växtförhållanden.

Samtidigt som den blivande arboristen tar fram stångsågen som ska hissas upp till kollegan i trädtoppen kommer en joggare springande på motionsstigen vid Tallriken.

Några flanörer stannar upp och tittar intresserat på vad som händer i trädkronorna.
Längs Pildammarna strosar dagisgrupper, Malmöbor med hundar och en och annan som matar fåglarna.

Utelivet har kommit tillbaka till Malmö. Våren är här på allvar. Det är ovanligt varmt för årstiden med upp till 10 grader på dagarna, men ännu inget rekord för februari.
– 1990 var dygnsmedeltemperaturen 5,8 grader i Malmö i februari. Just nu är den 3,4 grader, berättar meteorologen Erling Brännström på SMHI i Malmö, som konstaterar att det ser ut att bli väldigt milt även framöver.

Och vintern kan inte komma tillbaka eftersom våren (som det kallas när dygnsmedeltemperaturen under sju dagar i följd legat på över noll grader) redan varit här.

Skulle det bli snö eller kallt kallas det bara bakslag.

Sydsvenskan 21 februari 2008 av Britt Yngvesson